IBB UNALAN CULTURE & ART CENTER
HOW CAN THE SUSTAINABILITY OF PUBLIC SPACES WILL BE ENSURED & THEIR RELATIONSHIP WITH CULTURAL CENTERS BE ESTABLISHED?
IBB UNALAN CULTURE & ART CENTER
HOW CAN THE SUSTAINABILITY OF PUBLIC SPACES WILL BE ENSURED & THEIR RELATIONSHIP WITH CULTURAL CENTERS BE ESTABLISHED?
Swipe down for more
ENTRY
Just as god create things from abstract concept in the universe and makes them real, the architect reflect his/her interpretation and knowledge to the space they will create. Sinanfollowed an attitude in favour of simplicity in his buildings. Each of his works was designed to be different from the other and to adopt to the conditions of the environment. One of Sinan's most important characteristics is that he was an architect ahead of his time. In this contact, he is a revolutionary architect who provided the formation of his own unique language of ottoman architecture by researching the previous structures and adding his own interpretations to these works. Therefore, to understand Sinan is to understand an era. It's not possible to describe Sinan with a few sentences or to condine him to just one place. However, the structure can make you feel Sinan's mood and what he went through.
CONCEPT
Mimar Sinan is an architect ahead og the times not only with his architecture but also with the way he performed the architecture. According to Sinan, architecture is not only designing the building but also experiencing it on site and being involved in the design process with all its stages. For this reason, the idea that forms the main artery of the design, an architectural center forming the core in the centre, a museum organized around this architectural centre and the public spaces which feed it are considered. In this way, both the users of the architectural centre nad the visitors of the museum will have the opportunity to experience the current architectural works in the visual continuity provided by the atrium and public spaces. In order to bring the idea of integrity to the forefront of the building, volume containing all the units. The museum exhibition areas, workshops and working areas of the architectural centre are gathered under a shell. The building is rotated to be paralled to the museum entrance, fairground and culture road axis. Access is provided from the minus level of the building with the axis coming from this direction. The atrium, located at the minus level, provides natural light throughout the entire building while creating a holistic visuality by combaning with the design of the amphi atrium located at the entrance. The use of light was given importance in the design of the museum. The building itself is actually like a museum. The integration of the architecture centre and the museum provides visitors with the opportunity to understand and experience Sinan at all times The structure never actually separates the units from each other. It is to understand Sinan in Sinan. As the city is the collective memory of the people, it is said that the city is also associated with the memories of objects and places. In other words; the city, taken as a whole is a colection that contains many spatial and objective elements. "Connection" and "Permability" come to mind as two of the most important themes that will ensure the integration of elements with each other. In every environment where there is environmental awarness, an isolation that will provide concentration inside the building, as well as a setup that will integrate with the outside gains importance.
PROJECT INFORMATION
Location: Istanbul
Year: 2023
Status: National Competition
Subject: Culture & Art Center
Client: İstanbul Metropolitan Municipality
Size: 40.000 sqm
Collaborators:
-
Ulaş Tarhan, Architect
-
Fatih Şişik, Architect
-
Burcu Öztürk, Architect
-
Fatih Aşıkkutlu, Structural Engineer
Collaborators:
-
Ulaş Tarhan, Architect
-
Fatih Şişik, Architect
-
Burcu Öztürk, Architect
-
Fatih Aşıkkutlu, Structural Engineer
ENTRY
Günümüzde sanat anlayışı, hızla değişen toplumsal, teknolojik ve kültürel dinamiklere paralel olarak değişim süreci içerisindedir. Sanat’ın sergilendiği mekanlar da bu değişimden etkilenmektedir. İBB Kültür ve Sanat Merkezini tasarlarken sanatın değişen ihtiyaçlarına karşılık bulunduğu çevre ile sürdürülebilir bir ilişki kuran yeni bir öneri sunulmuştur.
Yarışma alanı incelendiğinde birbirlerinden çok farklı kentsel dokuların bir arada olduğu anlaşılmaktadır. Yarışma alanı çevre yolu ve yüksek katlı binalardan daha az katlı mahalle ölçeğine geçişte bir ara mekan işlevi görmektedir. Bu nedenle projemizi tasarlarken ‘’Hem kentsel ölçekte hem de mahalle ölçeğinde ihtiyaçlara cevap verebilen bir yapı nasıl olmalıdır?’’ sorusundan yola çıktık.
CONTEXT
KAMUSAL MEKANLAR VE ATRİUM
Yarışma alanının etrafındaki yoğun kentleşmenin sonucunda artan kamusal mekan ihtiyacı da projemizin ana çıkış noktalarından birisidir. İBB Kültür ve Sanat Merkezi yeni kamusal alanlar yaratırken çevresindeki insan sirkülasyonunu organize etmektedir. Yarışma alanının etrafından geçen ulaşım aksları kütlesel organizasyonumuzu da belirlemiştir. Tüm bu aksların proje üzerinde kesiştiği ve kamusal bir alana döndüğü mekan olarak atrium kurgulanmıştır. Atrium +12.00, 0.00, +3.00 kotlarından gelen kullanıcıları projenin içine dahil ederek yönlendirmektedir. Atriumun etrafındaki salon kütlesi ve diğer birimler bir bütün olarak kurgulanmıştır.
KÜTLESEL ORGANİZASYON VE CEPHE TASARIMI
İki salon farklı yerlerde çözüldüğünde yarışma alanı için atrium etkisi azalacağından salaonlar kendi içlerinde üst üste gelecek şekilde düşünülmüştür. Salon kütlesine atriumu izleme imkanı sunan bir giydiröe cephe tasarlanmıştır. Atölye, idari, kafeterya olan tarafta ise salonların giydirme cephesine kontrast oluşturacak dolulukta bir cephe tasarlanmıştır.Bütüncül etkiyi vermek için mesh bir cephe tasarlanmıştır.
GİRİŞ SAÇAĞI VE TİCARİ AKS
Projeye çevreyolu tarafından yaklaşımda mesh cepheyi yırtan ve giriş etkisi sağlayan bir saçak tasarlanmıştır. Ayrıca buradaki saçak büyük salonun ve atriumun bir terasına dönüşmektedir. +12.00 kotundan gelen kullanıcıları projeye dahil eden saçak aksların atriuma bağlanmasını sağlamaktadır. Ayrıca buradaki saçak uzayarak ticari birimleri oluşturmuştur.
Proje +3.00 kotundan +12.00 kotuna doğru çıkan bir ticaret aksı oluşturulmuştur. Sanatçı girişleri de bu aks üzerinde bulunmaktadır.
PEYZAJ PLANI KULLANIMI
Yarışma alanının öndeki yol ile olan kot farkı peyzaj ile çözülmüştür. Yarışma alanının üst kotlarında halihazırda var olan amfi yeniden düzenlenmiştir. Amfi ve kütle arasında kamusal bir peyzaj alanı önerilmiştir. Böylece üst kottan gelen kullanıcılar ilk olarak kamusal bir peyzaj ile karşılaşmaktadırlar. Daha sonra projeye farklı şekillerde dahil olabilmektedirler.
SALON TASARIMI VE FUAYE KATMANLARI
Yarışmadaki salonların kendilerine ait fuayeleri ve girişleri ayrı olacak şekilde kurgulanmıştır. Salonların üst üste kurgulanması sahne arkalarının da birlikte çözülmesi ve servis birimlerinin ortak çalışmasına imkan sağlamaktadır.
BLACK BOX
Black Box hem atrium ile hem de sahne arkalarındaki birimler ile ilişkili olarak konumlandırılmıştır. 0.00 ve +6.00 kotunda küçün salon fuayeleri bulunmaktadır. 0.00 kotunda küçük salonun fuayesine giriş verilmiştir. Büyük salonun ana fuayesi ise iki salonun arasındaki +12.00 kotundadır. +12.00 kotundaki fuayeye atriumdaki amfiden ulaşılabilmektedir.
PROJECT INFORMATION
Location: Istanbul
Year: 2023
Status: National Competition
Subject: Culture & Art Center
Client: İstanbul Metropolitan Municipality
Size: 40.000 sqm